Тексты принадлежат их владельцам и размещены на сайте для ознакомления.
|
СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ [СЕБЕСТОИМОСТЬ
ПРОДУКЦИИ] - сума грошових вит-рат підприємства (фірми) на виробництво
і збут продукції. Всі витрати поділять на виробничі і позавцробничі. До
виробничих належать витрати на сировину, матеріали, енергетичні ресурси,
амортизаційні відра-хування, заробітну плату, відрахування на соціальне
страхування, сплату податків, процентів за кредит. До позавиробничих витрат
належать витрати, пов'язані зі збу-том продукції, оплата маркетингових
по-слуг, відрахування у бюджетні фонди, на під-готовку і підвищення кваліфікації
кадрів, на соціальний розвиток підприємств. С.п. - узагальнений показник,
який характеризує ефективність виробництва. Від рівня С.п. залежить кінцевий
показник діяльності під-приємств - прибутковість. Тому важливи-ми є постатейний
аналіз системи показни-ків, що формують С.п„ і виявлення резер-вів економії
- оптимального використання засобів і коштів. Зниження С.п. є основним
джерелом зниження ціни товару - запору-кою збільшення попиту населення,
завою-вання ринку і збільшення прибутку підпри-ємств.
СОЛЕНІЗАНТ [СОЛЕНИЗАНТ] - тимчасовий статус
лю-дини, яка урочисто відзначає дату свого на-родження або день ангела,
від якого похо-дить ім' я.
СОЛІДАРИЗАЦІЯ [СОЛИДАРИЗАЦИЯ] - виявлення
згур-тованості навколо когось, чогось.
СОЛІДАРНІСТЬ [СОЛИДАРНОСТЬ] - 1. Спільність
інтересів, однос-торонність, єдність думок і дій, співчуття їм. 2. Юридична
спільна відповідальність.
СОЛО-ВЕКСЕЛЬ [СОЛО-ВЕКСЕЛЬ] - зви-чайний
вексель з підписом однієї особи, яка має здійснити платіж.
СОЛЬ [СОЛЬ] - грошова одиниця Перу, до-рівнює
100 сентаво.
СОЛЬДО [СОЛЬДО] - 1. Старо-давня срібна
монета Португалії. 2. Італій-ська розмінна мідна монета - дорівнює 1/
20 ліри, карбувалась з кінця XII ст., викорис-товувалась як розрахункова
грошова одини-ця; була в обігу до 1947 р.
СОМ [СОМ] - грошова одиниця Киргизії.
СОМАЛІЙСЬКИЙ ШИЛІНГ [СОМАЛИЙСКИЙ ШИЛЛИНГ]
- грошова одиниця Со-малі, дорівнює 100 центам. Введений у 1960 р.
СОРТ, ҐАТУНОК [СОРТ] - 1. Різновид това-ру
(продукту), що має певні, лише йому при-таманні якісні ознаки. 2. Изновид
культиво-ваної рослини. 3. У широкому розумінні - розряд, якість, якісний
різновид чого-не-будь.
|